Tuesday, February 24, 2009

Mini Lening - Maxi Lening - Over hypotheekrente

Een hypotheek is praktisch het tegenovergestelde van een snelle mini lening. Maar de overeenkomst is dat je er ook rente over moet betalen. En dat betekent dat je rentes moet vergelijken. In dit artikel dus mee rinfo over het vergelijken van je hypotheekrente en het krijgen van de beste deal!

Bij de keuze voor een nieuwe of andere hypotheek draait het meestal om de hypotheek rente. Natuurlijk zijn voorwaardes belangrijk, maar rente kan uitstekend gebruikt worden als afweging als alle andere factoren gelijk zijn.
Gelukkig kun je tegenwoordig, met de kracht van het Internet, snel en makkelijk hypotheekrentes naast elkaar leggen. Hypotheek rente vergelijken is een goed plan als je de meest weloverwogen beslissing wilt maken bij je nieuwe hypotheek. Misschien wil je jouw hypotheek wijzigen of speel je met de gedachte om een nieuw huis te kopen. Als je bij die plannen niet de hypotheek rente vergelijkt bij verscheidene geldverstrekkers dan doe je jezelf tekort.
Het merendeel van de consumenten weet niet enorme verschillen zitten in hypotheek rentes van aanbieder tot aanbieder. Als je ook maar een paar tienden van een procent ervan af kan krijgen dan komt dat op de totale looptijd neer op vaak duizenden, zo niet tienduizenden euro's. En dat is een hoop geld.

Het heeft geen zin om zonder enig idee van betekenis naar een tabelletje te staren en gewoon het laagste getal te kiezen bij hypotheek rente vergelijken. Je moet ook weten waar je rente voor betaalt. De hypotheekvorm die je kiest komt op de 1e plaats. Je kunt niet eerder vergelijken als wanneer je die beslissing hebt genomen. Een beleggingshypotheek vergelijken met een annuiteitenhypotheek heeft natuurlijk geen zin. Natuurlijk is een variabele rente altijd 'voordeliger' dan een vaste rente, maar is dat in jouw situatie wel de beste keuze?

Vergelijk hypotheek rente dus op een faire manier. Als de voorwaarden ontzettend verschillen kun je niet verwachten dat je dezelfde rentepercentages in een offerte krijgt voor hypotheek oversluiten als voor een nieuwe hypotheek. Bovendien moet je er rekening mee houden dat bepaalde hypotheek vormen wel een lage rente hebben, maar zeer ongunstig kunnen zijn in jouw specifieke situatie. Veel starters worden bijvoorbeeld gelokt met zogenaamde 'basis hypotheken' die een laag rentepercentage hebben, maar waar je bijvoorbeeld een fikse boete moet betalen als je vervroegd wilt aflossen. Ook als je de hypotheek aflost omdat je een ander huis gaat kopen. Als je niet denkt de volledige 30 jaar in je starterswoning te gaan wonen zou het dus niet zo'n verstandig idee zijn om zo'n hypotheek te nemen.

Een goede hypotheekadviseur kan je helpen bij het nemen van de juiste beslissing voor een hypotheek soort. Pas wel op voor de provisiejagers. Met de huidige doffe ellende in de financiƫle wereld en algemene ellende in de markt zijn er heel wat financieel adviseurs die moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Ze adviseren je dan een hoop dure producten waar veel provisie op zit, maar waar jij weinig aan hebt. Laat je daarom uitleggen waarom er voor een bepaalde oplossing wordt gekozen en hoe het advies is bepaald. Je begrijpt wellicht niet het complete verhaal, maar als de hypotheekadviseur spontaan begint te stotteren en mompelen dan weet je dat het advies niet echt logisch tot stand is gekomen. Kijk daar dus voor uit.

No comments:

Post a Comment